O projekcie

Projekt skierowany jest do 80 uczniów klas I-IV i 7 nauczycieli z 7 szkół ZDZ w Kielcach z terenu województwa świętokrzyskiego kształcących się na kierunkach Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Technik hotelarstwa. Jego celem jest podniesienie jakości i atrakcyjności oferty edukacyjnej 7 szkół zawodowych ZDZ w Kielcach w kontekście przyszłego zatrudnienia uczniów i uczennic w obszarze inteligentnych specjalizacji województwa świętokrzyskiego. Cel projektu zostanie osiągnięty poprzez organizację dodatkowych zajęć podnoszących kompetencje zawodowe beneficjentów w zakresie gastronomii prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej i hotelarstwa z obsługą programów rezerwacyjnych dla uczniów, a także w części dla nauczycieli.
 

Naszym uczniom oferujemy:

  • zajęcia dodatkowe z branżowego języka angielskiego
  • zajęcia dodatkowe z przedsiębiorczości.
  • zajęcia dodatkowe w zakresie gastronomii prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej,
  • ajęcia dodatkowe z hotelarstwa z obsługą programów rezerwacyjnych.
 
Dodatkowo, dla wszystkich uczestników projektu zorganizowane zostaną płatne, 4-tygodniowe staże u pracodawców.
 
Projekt realizowany jest w następujących szkołach ZDZ w Kielcach:
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Kielcach
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Końskich
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Starachowicach
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Busku Zdroju
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Chmielniku
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Kazimierzy Wielkiej
  • Niepubliczne Technikum ZDZ w Jędrzejowie

Projekt „HOTELARZ I KUCHARZ INTELIGENTNI SPECJALIŚCI - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej” realizowany jest przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020, działanie 8.5 Rozwój i wysoka jakość szkolnictwa zawodowego i kształcenia ustawicznego, poddziałanie 8.5.1 Podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz wsparcie na rzecz tworzenia i rozwoju CKZiU (projekty konkursowe), na podstawie umowy nr RPSW.08.05.01-26-0039/16-00 Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 
 
Wartość projektu 787 376,25 PLN, kwota dofinansowania: 743 126,25 PLN